Müsli - min favoritblandning

3 dl rågflingor
3 dl dinkelflingor
3 dl nakehavreflingor
2 dl hasselnötter rostade och hackade
2 dl russin
2 dl torkade tranbär

Blanda alla ingredienserna i en bunke. Förvaras torrt i glasburk eller annan burk. Blanda gärna med filmjölk till frukosten. Det blir en fin rund smak. Eller gör din egen favoritblandning.

Frukostbullar med mango och tranbär

12 st Ugn 225 grader

7½ dl vatten( kokande)
50 g jäst
1 påse torrkade mango 200 g
1 dl tranbär
3 dl grädde
ca 200 g stenmalet lantvete
ca 1300 g dinkel ljust mjöl

Gör så här. Dag 1 Mät upp 200 g vetemjöl i en bunke häll över det kokande vattnet, vispa med elvisp till en jämn gröt. Hacka mangon häll i tranbär och mangohacket. Låt bunken stå övertäckt med någott som är tätslutande under natten. Dag 2 värm grädden fingervarm, blanda i jästen, grädden och rör ner i gröten. Knåda in dinkel mjölet lite i taget. Det blir en ganska klibbig deg, om du tycker den är för klibbig ta lite mjöl till. Låt jäsa ca 30 min eller dubbel storlek. Knåda degen ordentligt på bakbordet med rikligt med mjöl. Forma bullar och rulla dem i vetemjöl. Ta en bakplåt, smörj plåten och mjöla. Lägg på bullarna på plåten låt jäsa under bakduk ca 30. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna på galler under bakduk.

Dinkelbröd

2 bröd Ugn 175 grader

35 g jäst
6 dl ljummet vatten 37 grader
ca ½ dl olivolja
2 nypor havssalt
1 stor riven morot
2-3 små rivna rödbetor
2 msk flytande honung
1 dl pumpafrö
20 dl stenmalet ljust dinkelmjöl
1 dl blandade fröer tex sesam, chia.

Gör så här. Riv moroten och rödbetorna grovt. Värm vattnet till 37 grader. Rör ihop vatten och jäst. Tillsätt saltet, morot, rödbetor honungen, olivoljan och pumpafrö. Arbeta i mjölet lite i taget.  Låt jäsa ca 45 min eller till dubbel storlek,med bakduk. Knåda degen  lätt på ett mjölat bakbord. Dela degen i 2 bitar och forma 2 bröd. Ta en bakplåt, smörj plåten och mjöla. Lägg på bröden och pensla med lite vatten, strö över frö. Låt jäsa ca 20-30 min. Grädda mitt i ugnen ca 40 min. Stjälp upp brödet på ett galler, låt svalna under bakduk.

Rulltårta

20-24 skivor. Ugn 250 grader.

3 ägg
1½ dl socker
2 dl stenmalet lantvetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vatten
Fyllning
Ca 2 dl sylt eller äppelmos

Gör så här. Täck en långpanna med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker pösigt med en elvisp. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned det försiktigt tillsammans med vattnet. Bred ut smeten över papperet till en jämt lager. Grädda i mitten av ugnen i ca 5 min. Strö lite socker på kakan och stjälp upp den på bakplåtspapper. Dra av papperet som kakan gräddats på. Bred på sylt eller mos och rulla ihop från ena långsidan. Lägg papperet om rulltårtan. Sätt kallt i kyl eller frys. Skär i bitar servera  med grädde och färska bär.

Kanelbullar

Ca 40 st Ugn 225 grader

75 g jäst
150 g margarin eller smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
1-1½ dl socker
3 tsk kardemumma
ca 1½ l virvelmjöl
2 ägg till penslingen

Fyllning
200 g smör eller margarin, rumsvarmt
2 dl socker
3-4 msk kanel

Garnering
pärlsocker och hackad sötmandel

Gör så här. Smula jästen i en degbunke. Smält matfettet, tillsätt mjölken och värm till fingervärme. Häll på lite av degvätskan på jästen, rör om och häll på resten av degvätskan. Blanda i övriga ingredienser och till sist mjölet. Arbeta degen smidig tills den börjar släppa i degbunkens kanter. Strö lite mjöl över låt den jäsa till dubbel storlek, ca 30-40 min.
Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda. Dela degen mitt itu. Kavla ut degen till en rektngulär platta ca 40 cm bred och 47 cm lång. Rör i hop ingredienserna till fyllningen. Fördela fyllningen på plattorna. Rulla samman dem från långsidan. Skär dem i ca 2 cm breda bitar. Lägg den snittade ytan uppåt i pappers formar. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek ca 30-40 min under bakduk. Pensla med uppvispat ägg, strö på pärlsocker och hackad mandel. Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 min. Låt kallna under bakduk.

Pepparkakor

Ca 300 st ugn 225 grader

300 g smör eller margarin
5 dl socker
1 dl ljus sirap
1 msk malen ingefära
2 msk kanel
1 msk malen kryddnejlika
2 tsk malen kardemumma
2 tsk bikarbonat
2 dl vatten
2 - 2,2 liter  stenmalet lantvetemjöl

Gör så här         
Rör först fett, socker och sirap smidigt i en bunke. Ha i alla kryddorna plus vattnet
och sist det mesta av mjölet. Arbeta in det sista av mjölet på bakbordet.
Låt degen ligga övertäckt i kylskåp  minst 1 dygn.  Arbeta degen smidig på mjölat
bakbord och kavla den tunt. Gör pepparkakor i olika former. Lägg  kakorna på plåtar.
Grädda i mitten av ugnen 4-6 min.

                                                                                  Lussekatter

Ugn 250 grader

1 g (2paket) saffran
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
250 g kesella
50 g jäst
½ tsk salt
2 dl socker
1 ägg
ev 1 dl russin
ca 16 dl stenmalet lantvetemjöl

Gör så här
Smält fettet i en kastrull. Häll i mjölken och värm upp till  37 grader. Häll degspadet i en bunke.
Rör i jästen och övriga ingredienser (saffran kan uteslutas) . Tillsätt mjölet sist.
Arbeta degen tills den blir smidig, och lite klibbig. Strö lite mjöl över degen. Jäs under
bakduk ca 45-60 min. Ta upp degen på mjölat bakbord knåda. Gör dina lussekatter och låt jäsa på en bakplåt med bakplåtspapper ca 30 – 45 min. Garnera med russin och pensla med ett uppvispat ägg.
Grädda i nedre delen av ugnen 8 min.

Dinkelsallad med halloumi

3 dl matdinkel
1-2 tsk gurkmejram
1 dl valnötter
2 tsk olivolja
150 g grönkål färsk eller 200 g broccoli
1,5 dl strimlade torkade aprikoser
2 paket stekta halloumi
Dressing
1 citron, finrivet skal och saft
3 msk rapsolja
1 tsk dijonsenap
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar

Gör så här. Koka matdinklen enligt anvisningen på förpackningen (med tillägg av två tsk gurkmejram). Skölj matdinkeln efter kokningen och ställ åt sidan. Rosta valnötterna i en torr het panna 3-4 min. Hetta upp olja i en stekpanna och stek grönsakerna hastigt några minuter tills de börjar mjukna. Skiva halloumin i ½ cm tunna skivor och stek en stekpanna tills de fått fin färg, dela i mindre bitar. Blanda i alla ingrdeienserna med matdinkeln i en stor panna, värm lite om det behövs. Häll upp i en stor skål. Blanda dressingen och häll över. Servera gärna med lite gräddfil eller crème fraiche. Passar till de flesta maträtter. Går även utmärkt att äta kall. Prova gärna och gör egna varianter på nakenhavre matdinkel och emmer hel kärna.

Nordens ris

Nakenhavre hel kärna i stället för ris
 
Kokas 15- 20 minuter, ha gärna i  lite buljong och kanske 1-2 teskedar gurkmeja.
Riset får en härlig gul färg.

Emmer hel kärna i stället för ris
 
Kokas 40-45 minuter, ha gärna i lite buljong. Skala gärna en rödbeta,  koka med i riset, så får det en rödbrun fin färg.

Matdinkel hel kärna i stället för ris
 
Kokas 15-20 minuter, ha gärna i lite bujong. Har en lite ljusbrun ton.